‘Mogelijkheden om nog steeds een goed rendement te behalen’
Met de huidige huizenprijzen wordt het steeds moeilijker een beleggings object te vinden die goed rendeerd. Want ondanks dat de huurprijzen flink in de lift zaten tussen 2018 en nu, zijn de huizenprijzen harder gestegen. Dit zorgt ervoor dat je rendement per woning minder wordt. Toch zijn er mogelijkheden om nog steeds een goed rendement te behalen met woning verhuur, waarbij ook de huurder blij wordt.
Vrije sector huur woningen
Er zijn in Nederland zo’n 600.000 huurwoningen in de vrije sector. Dat is zo’n 8% van het totale woon aanbod in ons land. Huurwoningen in de vrije huur sector zitten qua huur boven de liberalisatie grens van 763,47 euro huur per maand.
Mensen die in de vrije sector huren zijn vaak mensen die boven een bepaalde inkomens grens uitkomen maar onvoldoende verdienen om een huis te kunnen kopen. Of het zijn huurders die voor een tijdelijke periode huren zoals expats of mensen die uit een scheiding komen.
Het aantal expats was eind 2021 het hoogst sinds drie jaar. In het eerste kwartaal van 2021 waren nog maar een op de zeven woningen verhuurd aan expats en eind 2021 was dit een op de vier woningen. Oftewel 25% van alle woningen verhuurd in de vrije sector was aan expats.
Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd?
Van alle 50.000 verhuur transacties die door Vastgoed Management Nederland en de NVM onderzocht zijn wordt 80% als zogenaamd ‘’kaal’’ verhuurd. Dit betekend dat de huurder zelf zorgdraagd voor vloer- en wand bekleding en meubilering verzorgd. Gestoffeerd betekend dat de verhuurder voor vloer bekleding en vitrage zorgt, en soms ook een was en droog machine plaatst. Dit noemen we ook wel ‘’instapklaar’’.
Wanneer er over gemeubileerd gesproken wordt betekend dit dat de verhuurder de woning turn key opleverd, met alles erop en eraan. Van bank, tot kast en van koffie apparaat tot bed bekleding.
De twee laatst genoemde verhuur varianten vertegenwoordigen dus maar 20% van de totaal verhuurde woningen in de vrije huur sector. En dat is vreemd, zeker gezien het verschil in huur. Voor kale huur werd er in het derde kwartaal van 2022 14,77 euro per m2 berekend. Voor gestoffeerde huur was dit 15,98 euro per m2 en voor gemeubileerd zelfs 20.04 euro per m2!
Reken voorbeeld
Dit betekent dat er tussen 14,77 euro en 20.04 euro een prijs verschil van 5,27 euro zit, op een gemiddeld appartement van 78 m2 is dat 411,06 euro huur verschil. De investering om een woning gemeubileerd op te leveren is zo’n 9.500 euro, eenmalige aanschaf. Je mag deze kosten (wanneer je verhuurt vanuit een bedrijfsvorm) ook nog eens afschrijven, wat belasting technisch voordelig is.
Een simpele rekensom leert ons dat met een investering van 9.500 euro je zo’n 4.932,72 euro meer huur kunt vragen per jaar ten opzichte van een kale verhuur. Dit is een rendement van 52% op uw investering, en heeft een terugverdientijd van nog geen twee jaar.
En de huurder, wat wint die hiermee?
Nu hoor ik u denken, maar wat heeft de huurder hieraan? Die betaald allen maar een nog hogere huur. Natuurlijk is dit zo, maar als we kijken naar de doelgroep die gestoffeerde of gemeubileerde woningen zoekt, dan zijn dit vaak expats, en internationale studenten. Of mannen of vrouwen die snel een woning zoeken vanwege een echtscheiding bijvoorbeeld.
Deze groep huurders wilt ontzorgd worden. Zij hebben al genoeg dingen aan hun hoofd of het nu een internationale verhuizing is, of persoonlijk leed. Daarnaast is het voor sommigen van deze mensen een behoorlijke investering om opnieuw meubels en huisraad te kopen.
Jij als huurder verlicht hiermee de financiële lasten en biedt hen een ‘’turn key’’ mogelijkheid om hun energie te focussen op dat wat voor hen op dat moment het belangrijkste in hun leven is.
Datum: 03-10-2022
Plaats: Rotterdam
Auteur: Ries Neuteboom
Stationsplein 45
A4.004 CIC
3013 AK Rotterdam
Openingstijden
Ma t/m Vr
09:00 – 16:00