Search
Close this search box.

Blog

Klein onderhoud huurders

Hoe houdt u uw vastgoed in de beste staat?

Elke verhuurder wil zijn huurwoning in de beste staat houden. Daarom bieden wij een reeks
gespecialiseerde diensten en producten om u te helpen uw woning te onderhouden.
In deze blogpost leggen we uit hoe onze diensten voor huurdersonderhoud werken, zodat u
weloverwogen beslissingen kunt nemen over wat u als verhuurder van ons nodig heeft en het meeste
uit uw investeringen kunt halen.

De plichten van een huurder
Sommigen denken misschien dat, omdat ze hun huis huren in plaats van kopen, er geen regels zijn over het onderhouden van de woning. Maar als huurder heeft u nog steeds bepaalde verantwoordelijkheden als het gaat om het schoonhouden, klein onderhoud en het voorkomen van schade door normale slijtage na verloop van tijd. Op de website van de overheid is een tabel te vinden met daarin een lijst wie waarvoor verantwoordelijk is. Wij hebben deze lijst ook vertaald naar het Engels voor huurders en toegevoegd aan de huurovereenkomst. Zo ontstaan er geen discussies.

De lijst vindt u hier.

Groot onderhoud
Groot onderhoud is de verantwoordelijkheid van de verhuurder, niet van de huurder. Groot onderhoud heeft geen tijdschema voor voltooiing; het is aan u als verhuurder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.
Verhuurders moeten huurders duidelijke instructies geven over hoe zij willen dat hun woning wordt onderhouden (bijvoorbeeld: eens per zes maanden of eens per jaar). Als dit niet in de huurovereenkomst staat, praat dan met uw huurders en vertel hen wat u als redelijke criteria beschouwt voor grote reparaties of verbeteringen.

Vereniging Van Eigenaren (VvE)
Ook is sommig onderhoud of zijn sommige reparaties de verantwoordelijkheid van een VvE. Als u een appartement verhuurt in een complex dan is het dak meestal een gezamenlijk onderdeel van de VvE. Dan is het noodzaak dat er contact wordt gezocht met de VvE beheerder.

Conclusie
Een goede vastgoedbeheerder heeft een goed netwerk van vakmensen voor het oplossen van reparaties en het uitvoeren van onderhoud. Ook heeft de vastgoedbeheerder de contactgegevens van de VvE zodat zij snel kunnen schakelen als dit nodig is. De technisch beheerder zal, bij het ontvangen van een onderhoudsmelding, een inschatting maken wie verantwoordelijk is voor de schade. Dan kunnen er vervolgstappen worden ondernomen.

Datum 20-01-2023
Plaats: Rotterdam
Auteur: Bas Neuteboom

Mis helemaal niets meer in de vastgoedwereld!

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief!