Search
Close this search box.

Blog

Energielabel en verhuur

In deze blog gaan we uitleggen waarom een energielabel belangrijk is voor een vastgoedbelegger. Een energielabel voor uw beleggingspand is niet alleen van belang voor de verkoop van het object. Tegenwoordig, met de focus op verhuur en klimaatdoelstellingen, is het energielabel heel belangrijk geworden. Het energielabel helpt u ook bij het nemen van beslissingen over de beste manier om uw woning te verbeteren en energiezuiniger te maken. Deze blog is in samenwerking geschreven met Bestendig Vastgoed.

De voordelen van investeren in vastgoed

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw of object is. Het label geeft een score van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen en de ligging van het object. In feite geeft het energielabel eigenlijk informatie over de impact van uw object op het milieu. In 2021 werd er gebruik gemaakt van een energie-index voor verhuur, dat later het huidige energielabel volgens de NTA8800 norm is geworden.

De nadelen van investeren in Nederland

Verschil energielabel verhuur bedrijfsruimte of woning

Voor zowel een woning als een bedrijfsruimte is een energielabel nodig. Sterker nog, het is verplicht om een energielabel te hebben voor de verkoop en verhuur van een woning of bedrijfspand. Het verschil zit in de criteria en de berekening van de energieprestatie. Bij bedrijfsruimtes wordt er bijvoorbeeld meer gekeken naar verlichting en koeling, terwijl bij woningen de focus ligt op verwarming en isolatie.

Energielabel van vóór 2021 en ná 2021

Vóór 2021 kon iedereen een vereenvoudigd energielabel aanvragen voor maar €1,-! Dat was voldoende voor de verkoop van een woning. Maar voor het WWS-puntensysteem is een energie-index nodig. De energie-index is een meer gedetailleerde berekening van de energieprestatie van een gebouw, waarbij rekening wordt gehouden met meer factoren dan bij het oude energielabel. Sinds 2021 is alles vervangen voor één energielabel (volgens de NTA8800 berekening). Er moet nu altijd een deskundige langskomen om de energieprestatie op te meten.
De deskundige meet de verliesoppervlakte voor de berekening van het energielabel. Met verliesoppervlakte wordt bedoeld de oppervlakte waaraan warmte verloren kan gaan, zoals de buitengevel.

Financieren of herfinancieren bij de bank

Door de energietransitie is het voor banken ook belangrijk dat u een goed label heeft. Een beter energielabel kan leiden tot gunstigere financieringsvoorwaarden, zoals een lagere rente of een hogere lening. Banken zien panden met een goed energielabel namelijk als een lager risico, omdat ze beter bestand zijn tegen toekomstige regelgeving en waardevermindering.

Sommige banken willen ook geen panden met een slecht energielabel meer financieren. In dat geval moet u eerst uw pand opknappen voordat de bank bereid is om te financieren.

Huurcontract

Voor een huurovereenkomst is het essentieel dat er een energie-index of nieuw energielabel bij de huurovereenkomst wordt toegevoegd. Het gaat over een NTA8800 energielabel. Bij een huurcommissie zaak is weleens gebleken dat de verhuurder een oud energielabel beschikbaar had gesteld, en daardoor kregen de huurders een huurverlaging. Het is dus belangrijk om als verhuurder te zorgen dat de energie-index of het energielabel NTA8800 beschikbaar is en aan de huurder wordt verstrekt, om problemen met de huurcommissie te voorkomen.

Puntensysteem huur 2024

Met de veranderende regelgeving omtrent de wet betaalbare huur is het ook belangrijk een hoog energielabel te hebben. Vanaf 2024 zal het energielabel namelijk een grotere rol spelen in het puntensysteem voor huurwoningen. Een beter energielabel kan dan leiden tot verhuren in de vrije sector waardoor een hogere huurprijs gevraagd kan worden. 

Vanaf een energielabel A krijgt de verhuurder volgens het nieuwe WWS-puntensysteem bonuspunten. Voor energielabel E en lager krijgt de verhuurder volgens het nieuwe systeem strafpunten.

Conclusie

Het hebben van een hoog energielabel is belangrijk voor vastgoedbeleggers. Het kan leiden tot gunstigere financieringsvoorwaarden, een hogere huurprijs en minder risico bij toekomstige regelgeving. Daarom is het verstandig om te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energiebronnen om het energielabel van uw beleggingspand te verbeteren. Kijk eerst naar het huidige energielabel en laat een puntentelling opstellen. Afhankelijk van deze documenten kunt u een inschatting maken of u moet gaan verduurzamen. Laat een expert een advies uitbrengen en kijk wat u moet doen om uw woning in topconditie te brengen of houden.

Bekijk ook onze pagina over vastgoedbeheer.

Datum 03-08-2023
Plaats: Rotterdam
Auteur: Bestendig Vastgoed & Bas Neuteboom

Mis helemaal niets meer in de vastgoedwereld!

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief!