Search
Close this search box.

Blog

Beleggen in vastgoed voor beginners

Beleggen in vastgoed wordt vaak beschouwd als een veilige investering vanwege de markt om gestaag te groeien. Het is een belegging waarvan de waarde doorgaans niet sterk fluctueert. Dit biedt investeerders de zekerheid dat een deel van hun vermogen veilig wordt belegd in onroerend goed. In deze blog delen we graag onze ervaringen met vastgoedinvesteringen en bieden we inzichten voor beginners.

De voordelen van investeren in vastgoed

De Veiligheid van vastgoedinvesteringen

Om te beginnen, is het belangrijk om te begrijpen dat geen enkele investering 100% zekerheid biedt op rendement. Desondanks wordt vastgoed vaak als veilig beschouwd, omdat de huizenprijzen doorgaans stijgen na verloop van tijd, waardoor het risico van onderwaardering van onroerend goed wordt verminderd. Het is echter essentieel om te realiseren dat het soms lang kan duren voordat een investering weer boven water komt. Bijvoorbeeld de kredietcrisis in 2007.

Vastgoedinvesteringen vergen tijd en geduld. Als je besluit te investeren in onroerend goed, moet je bereid zijn je geld vast te zetten voor de komende 10 jaar, omdat vastgoed over het algemeen een langetermijninvestering is.

De nadelen van investeren in Nederland

Doelstellingen voor vastgoedinvesteringen

Bij vastgoedinvesteringen is het van cruciaal belang om heldere doelstellingen te hebben. Korte-termijninvesteringen, zoals de “buy to let” strategie, zijn doorgaans niet rendabel vanwege de bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en verhuurkosten. Het is daarom verstandig om bij de aankoop een beoogd rendement vast te stellen, dat vaak wordt aangeduid als het brutto aanvangsrendement (BAR).

In Nederland ligt het BAR meestal tussen 6% en 12%. Gedurende je vastgoedbelegging zul je profiteren van huurinkomsten terwijl je geld veilig is geïnvesteerd in onroerend goed.

Strategie voor verhuur

Passieve huurinkomsten

Na het aanschaffen van vastgoed kun je nog vele keuzes maken. Je kunt verschillende soorten huurders kiezen en beslissen tussen gestoffeerde of gemeubileerde verhuur. Gemeubileerde verhuur kan hogere huurinkomsten genereren omdat huurders bereid zijn meer te betalen voor gemeubileerde woning. Daarom is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar wet- en regelgeving, omdat bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren (VvE) of gemeentelijke voorschriften beperkingen kunnen opleggen aan het type huurders of het aantal personen dat je mag huisvesten.

Het is ook essentieel om grondig onderzoek te doen naar wet- en regelgeving, omdat bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren (VvE) of gemeentelijke voorschriften beperkingen kunnen opleggen aan het type huurders of het aantal personen dat je mag huisvesten.

Voordelen van vastgoedinvesteringen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan investeren in vastgoed, waaronder:

 • Passief inkomen: Je geniet van een stabiele bron van maandelijks inkomen via huurinkomsten, wat kan dienen als aanvullend pensioen.
 • Stabiele waarde: In vergelijking met andere beleggingen vertoont vastgoed over het algemeen minder schommelingen in waarde.
 • Diversificatie: Vastgoed kan een waardevolle aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille en risico’s spreiden.
 • Inflatiebescherming: Huurprijzen kunnen jaarlijks worden aangepast aan de inflatie.
 • Waarde Toevoegen aan Vastgoed

 

Er zijn verschillende manieren om waarde aan vastgoed toe te voegen, zoals herontwikkeling, verduurzaming en renovatie. Het aanpassen van elementen zoals badkamers, het creëren van extra slaapkamers, of het vernieuwen van keukens kan niet alleen de huurwaarde verhogen, maar ook de algehele waarde van het pand.

Soorten vastgoedinvesteringen

Naast residentiële vastgoedinvesteringen zijn er verschillende andere opties, zoals:

 • grondbeleggingen
 • garages
 • kantoren
 • winkels
 • vakantiewoningen
 • kortdurende verhuur (shortstay)
 • horeca
 • zorgvastgoed
 • en beleggingsfondsen in vastgoed.

Het is essentieel om te overleggen met specialisten, omdat elk type investering zijn eigen specialisatie heeft en marktkennis vereist.

Neuteboom Investments richt zich uitsluitend op investeringen in residentieel vastgoed in Nederland en multifamily buildings in Canada. Daarom behandelen wij geen andere soorten vastgoedinvesteringen. Daarnaast bieden banken leningen aan met een Loan-to-Value (LTV) ratio variërend tot 95%(!). Dit betekent dat u als investeerder slechts een klein deel van de aankoopsom zelf hoeft in te brengen, terwijl de bank het overige deel financiert. Het is belangrijk om te weten dat de LTV afhankelijk is van verschillende factoren, zoals uw kredietwaardigheid en de kwaliteit van het pand.

Met deze financieringsmogelijkheden wordt het investeren in multi-family complexen toegankelijker voor beleggers en kan het bijdragen aan het succes van uw investering.

Vastgoedbeheer

Het beheren van vastgoed kan een complexe taak zijn, vooral als je meerdere objecten bezit. Een vastgoedbeheerder kan adviseren en ontzorgen door taken zoals het beheren van huurders en reparaties op zich te nemen. Het is belangrijk om de kosten van vastgoedbeheer te begrijpen en met professionals te overleggen. Als je meer informatie zoekt over vastgoedbeheer en de bijbehorende kosten, nodigen we je uit om onze andere blogs te lezen. Hier vind je uitgebreide inzichten in het beheren van vastgoed en de financiële aspecten ervan.

Financiering van vastgoed

Het financieren van vastgoed is cruciaal, en de juiste financieringsstrategie kan variëren afhankelijk van de rentestanden en marktomstandigheden. Het is raadzaam om met een financieel adviseur te spreken voordat je op zoek gaat naar vastgoedkansen.

Neuteboom Investments werkt samen met Barlavento voor financieringen. 

Valkuilen

Iedere vastgoedbelegger maakt weleens fouten, vooral beginners. Regelgeving en risico’s zijn vaak onbekend. Veelvoorkomende fouten zijn onder meer aankopen in buurten met beperkingen, zoals opkoopbescherming, of eigendommen waarvan de splitsingsakte verhuur niet toestaat.

In zulke gevallen sta je meestal voor twee keuzes:

 1. Verkopen om verlies te minimaliseren
 2. Het risico van illegale verhuur aangaan, met mogelijk zware boetes. 

 

Er zijn ook strikte regels voor huur in Nederland. Huurders worden goed beschermd, en kleine fouten in huurovereenkomsten of bij het screenen van huurders kunnen grote kosten met zich meebrengen. Hoewel fouten niet volledig te vermijden zijn, is het cruciaal om beginnersfouten te voorkomen. Samenwerken met professionals en experts kan helpen om valkuilen te omzeilen en een succesvolle vastgoedinvesteerder te worden.

Conclusie

Vastgoed biedt een stabiele bron van passief inkomen via huurinkomsten, wat kan bijdragen aan het dekken van lopende kosten en mogelijk winst genereren.

Historisch gezien vertoont vastgoed de neiging om in waarde te stijgen, hoewel waardestijgingen niet gegarandeerd zijn. Dit kan leiden tot kapitaalwinsten als je besluit het vastgoed te verkopen.

Niettemin zijn er veel valkuilen in deze sector. Als beginner in vastgoedinvesteringen adviseren we sterk om nooit alleen te handelen. Samenwerken met ervaren kennis of een professional kan voorkomen dat je het wiel opnieuw moet uitvinden en kan zorgen voor een zorgeloos rendement.

Bekijk ook onze pagina over andere vastgoedblogs.

Datum 20-10-2023
Plaats: Rotterdam
Auteur: Bas Neuteboom

Email
WhatsApp
LinkedIn

Mis helemaal niets meer in de vastgoedwereld!

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief!