Search
Close this search box.

Blog

Multi family building

In deze blog gaan we het hebben over de kenmerken van multi-family buildings, waarom ze steeds populairder worden en hoe investeren in multi-family buildings een lucratieve en waardevolle beleggingsstrategie kan zijn. Investeren in vastgoed in het buitenland kan interessant zijn voor Nederlandse investeerders.

De voordelen van investeren in vastgoed

Wat is een multi-family building?

Een multi-family building is een type residentieel gebouw dat is ontworpen om onderdak te bieden aan meerdere afzonderlijke huishoudens in aparte wooneenheden. Een multi-family building moet minstens vijf appartementen hebben, elk met een eigen voordeur. Het wordt in Nederland ook wel een appartementencomplex of flatgebouw genoemd.
In een multi-family building kunnen de wooneenheden variëren in grootte, indeling en voorzieningen, afhankelijk van het gebouw. Het kan gaan om kleine studio-appartementen, een-, twee- of meerdere slaapkamerappartementen.
Deze gebouwen zijn meestal ontworpen voor een bepaalde doelgroep en hebben vaak gemeenschappelijke voorzieningen te bieden, zoals een tuin, een barbecue, parkeergelegenheid, een fitness- en wasruimte.

De nadelen van investeren in Nederland

Populariteit van multi-family buildings

Multi-family buildings zijn populair in stedelijke gebieden waar de vraag naar huisvesting hoog is, omdat ze efficiënt gebruikmaken van de beschikbare ruimte.
De meeste huurders van een multi-family building zijn arbeiders, starters of alleenstaanden. Ook zijn er complexen voor studenten of complexe bestaande uit luxe appartementen, maar het aanbod hiervan is kleiner.
De demografie van de huurders kan variëren afhankelijk van de locatie, het type gebouw en de voorzieningen die worden aangeboden.

Voordelen van investeren in multi-family buildings

Stabiele inkomstenstromen

Stabiele inkomstenstromen zijn een belangrijk voordeel van investeren in multi-family complexen. Door meerdere eenheden te verhuren, kunt u maandelijkse huurinkomsten ontvangen van verschillende huurders, waardoor u niet afhankelijk bent van slechts één huurder. Zo verminder je met multi family complexen het risico op huurbederf. 

Waardeverhoging

Waardeverhoging is een ander belangrijk aspect van investeren in multi-family complexen. Door het renoveren of upgraden van de eenheden en gemeenschappelijke ruimtes, kunt u de huurprijzen verhogen en de waarde van het pand verhogen. Het verbeteren van voorzieningen, zoals was faciliteiten of gemeenschappelijke tuinen, kan ook het appartement aantrekkelijker maken voor potentiële huurders. Dit kan op zijn beurt leiden tot een hogere bezettingsgraad en meer inkomsten voor u als investeerder.

Multi-family buildings in Canada en de Verenigde Staten

Veel multi-family buildings zijn te vinden in landen als Canada en de Verenigde Staten. Dit komt door de groeiende vraag naar betaalbare en flexibele huisvestingsoplossingen in stedelijke gebieden. Deze trend heeft geleid tot een toename van investeringen in multi-family buildings, omdat beleggers op zoek zijn naar mogelijkheden om te profiteren van deze groeiende markt.
Het investeren in multi-family buildings kan een hoog rendement opleveren. Dit komt door de combinatie van stabiele inkomstenstromen, schaalvoordelen en waardeverhoging.

Financiering via een bank

Bij het investeren in multi-family complexen is het mogelijk om financiering te verkrijgen via een bank. Banken financieren dit soort investeringen vaak op basis van de huurinkomsten in plaats van de waarde van het vastgoed. Dit betekent dat de bank de potentiële inkomstenstroom van het pand als belangrijkste factor beschouwt bij het verstrekken van een lening.
Daarnaast bieden banken leningen aan met een Loan-to-Value (LTV) ratio variërend tot 95%(!). Dit betekent dat u als investeerder slechts een klein deel van de aankoopsom zelf hoeft in te brengen, terwijl de bank het overige deel financiert. Het is belangrijk om te weten dat de LTV afhankelijk is van verschillende factoren, zoals uw kredietwaardigheid en de kwaliteit van het pand.
Met deze financieringsmogelijkheden wordt het investeren in multi-family complexen toegankelijker voor beleggers en kan het bijdragen aan het succes van uw investering.

Conclusie

In deze blog hebben we de kenmerken, populariteit en voordelen van investeren in multi-family buildings besproken. Daarnaast hebben we de mogelijkheid van financiering via een bank toegelicht, waarbij de focus ligt op huurinkomsten en flexibele LTV-ratio’s. Investeren in multi-family buildings kan een uitstekende manier zijn om uw vastgoedportefeuille op te bouwen en te diversifiëren, terwijl u profiteert van stabiele inkomstenstromen en waardeverhoging. Door gebruik te maken van bankfinanciering wordt deze investeringsstrategie toegankelijker en aantrekkelijker voor beleggers in landen als Canada en de Verenigde Staten. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent en uw huiswerk doet voordat u de sprong waagt. 

Bekijk ook onze pagina over andere vastgoedblogs.

Datum 09-08-2023
Plaats: Rotterdam
Auteur: Bas Neuteboom

Email
WhatsApp
LinkedIn

Mis helemaal niets meer in de vastgoedwereld!

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief!